NACZYNIA TURYSTYCZNE

Naczynia  biwakowe, turystyczne to specjalne naczynia zaprojektowane z myślą o użytkowaniu podczas campingu, biwakowania turystyki górskiej, czy pieszej. Wiodący producenci wykonują takie naczynia z lekkich materiałów, takich jak aluminium, tytan czy stopy stali nierdzewnej. Zastosowanie takich materiałów sprawia że są wytrzymałe i łatwe w transporcie. Naczynia biwakowe powinny być również kompaktowe.  Dzięki temu można je łatwo zapakować do plecaka, zajmują mało miejsca, oraz są lekkie.

Do podstawowych naczyń biwakowych zazwyczaj należą:

Kuchenka turystyczna – specjalna kuchenka, która pozwala na gotowanie w terenie. Kuchenki turystyczne są zazwyczaj małe i lekkie, co ułatwia ich transport. Wymagają one paliwa, takiego jak benzyna, propan-butan lub paliwo stałe. Kuchenki bardzo często są skonstruowane tak że przykrywka może pełnić rolę patelni a górna część jako garnek do gotowania.
Garnek – to naczynie, które służy do gotowania wody lub posiłków na kuchence turystycznej. Garnek  zazwyczaj wykonuje się z aluminium lub stali nierdzewnej i może mieć pojemność od 0,5 do 2 litrów.
Miska – to naczynie, w którym można podawać jedzenie. Miski są zazwyczaj lekkie i wytrzymałe, a ich rozmiar może się różnić w zależności od potrzeb.
Kubełek na wodę – to naczynie, w którym można przechowywać wodę. Kubełki na wodę są zazwyczaj wykonane z nylonu lub poliestru, co zapewnia trwałość i wytrzymałość.

Naczynia biwakowe są niezbędne dla każdego turysty, niezbędne również również podczas campingu. Zapewniają wygodne i praktyczne rozwiązania dla gotowania i jedzenia w terenie. Przy wyborze naczyń biwakowych należy zwrócić uwagę na ich wagę, rozmiar, trwałość i materiał, z którego są wykonane, aby wybrać modele odpowiednie do swoich potrze